Politiikkadialogi

Suomen globaali jalanjälki – YHYS Politiikkadialogi 2019

Maantaina 10.6.2019 Klo 9.00 – 12.30
Sonck-sali, Eteläesplanadi 16, Helsinki

Katso tallenne

Kevään 2019 Politiikkadialogissa tarkastellaan Suomea globaalina toimijana ja pureudutaan maapallon laajuisiin kestävyyskysymyksiin.

Suomalaisten kulutuksella ja elämäntavoilla on vahvat globaalit kytkökset. Iso osa ekologisen selkäreppumme painosta koostuu kaukana tuotetuista ja mantereelta toiselle kuljetetuista raaka-aineista ja tuotteista. Kulutuksen ekologisten vaikutusten mittaaminen, tuotantoketjujen ja materiaalivirtojen seuraaminen on hyvin haastavaa, mutta tarpeellista todellisen ekologisen jalanjälkemme ymmärtämiseksi.

Toisaalta olemme globaaleja toimijoita myös suomalaisen viennin, investointien ja kehityspolitiikan kautta. Millaista maailmaa rakennamme viemällä suomalaisia innovaatioita ja osaamista? Maailman ekosysteemi ei kestä ylimääräisen kulutuksen kasvua, joten viennilläkään ei tulisi tähdätä yksioikoisesti myynnin kasvattamiseen. Entä onko meillä tarpeeksi läpinäkyvä järjestelmä varmistamassa, että vastuullisiksi tarkoitetut investointimme tukevat kestävää kehitystä?

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Yhteiskuntatieteellisen Ympäristötutkimuksen Seura (YHYS ry) ja Ympäristötiedon foorumi.

OHJELMA:

9.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus, ympäristöministeriön tutkimusjohtaja Tanja SuniYhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuran tervehdys, seuran puheenjohtaja Jarkko Levänen
9.10 Suomalaisen kulutuksen globaali jalanjälki
Ville Uusitalo, apulaisprofessori, kestävyystiede, LUT-yliopisto: Mistä suomalaisen hiilijalanjälki muodostuu ja mitä se tarkoittaa?
Vilma Sandström, tutkijatohtori, LUT-yliopisto: Muualta tuleva ruokamme – ruoantuotannon ulkoistetut vaikutukset
Keskustelu: Simo Honkanen, Nesteen ympäristöjohtaja, Ville Uusitalo ja Oma Maa ruokaosuuskunnan edustaja (varmistuu myöhemmin).
10.15
Kahvitauko
10.35 Pääoma tukemassa kestävyyttä  –  Vastuullinen vienti ja sijoittaminen
Jarkko Levänen, apulaisprofessori, kestävyystiede, LUT-yliopisto: Kestävän viennin haasteet ja mahdollisuudet
Keskustelu: Helena Arlander (johtaja, riskienhallinta ja vaikuttavuus, Finnfund), rahoituksen tutkija Jukka Kajan (toimitusjohtaja, Joukon Voima), Jussi Impiö (vanhempi asiantuntija, Demos Helsinki). Haastattelijana Jarkko Levänen.
11.30 Systeeminen muutos kohti kestävämpää tulevaisuutta – Suomi globaalina toimijana
Sara Lindeman, projektipäällikkö, The New Global: Systeemisen muutoksen tarve ja toimijoiden uudet roolit
Keskustelu: Tukeeko politiikka tarvittavaa muutosta? Sinikka Antila (kauppa ja kehitys -suurlähettiläs, Ulkoministeriö), Sirpa Pietikäinen (euroaparlamentaarikko), Siemenpuu-säätiön edustaja. Haastattelijana Outi Silfverberg.

Lisätietoja: Outi Silfverberg, outi.silfverberg@ymparistotiedonfoorumi.fi